Wat is Wikidata?

leestijd: 5 min (8 min incl. video) 

Wikidata is een door mens en machine leesbare database, die oorspronkelijk is opgezet om Wikipedia te ondersteunen. Het is begonnen als de gemeenschappelijke bron voor gegevens die veel gebruikt worden in artikelen op Wikipedia, bijvoorbeeld geboortedata. 

Wikidata om data te verbinden en te verrijken  #

Inmiddels bevat Wikidata meer dan 95 miljoen items en is uitgegroeid tot een van de belangrijkste vrij toegankelijke databases​ ter wereld. Een database die bovendien steeds meer aandacht en waardering krijgt bij kennis- en erfgoedinstellingen. Via Wikidata kunnen erfgoedinstellingen collecties aan elkaar verbinden en hun eigen data verrijken. Ook fungeert Wikidata als een zeer uitgebreid authority control platform. Er zijn ruim 25.000 actieve bewerkers.

Introductie van Wikidata, in Engels, duur: 3.07 min 

Data op Wikidata  #

De data op Wikidata is:

  • Vrij. De gegevens in Wikidata zijn gepubliceerd onder de Creative Commons Zero 1.0-verklaring, waardoor het hergebruik van de gegevens in een groot aantal verschillende scenario’s mogelijk wordt. U kunt de gegevens kopiëren, aanpassen of uitvoeren, zelfs voor commerciële doeleinden, zonder toestemming.
  • Samenwerkend. Gegevens worden ingevoerd en onderhouden door Wikidata-bewerkers, die beslissen over de regels van de aanmaak en het beheer van inhoud. Geautomatiseerde bots voegen ook gegevens toe aan Wikidata.
  • Meertalig. Het bewerken, gebruiken, browsen en hergebruiken van de data werkt volledig meertalig. Eigenschappen die in één taal worden ingevoerd zullen gelijk beschikbaar zijn in alle andere talen. Bewerken in verschillende talen is mogelijk en wordt aangemoedigd.
  • Een secundaire database. Wikidata verzamelt niet alleen uitspraken, maar ook hun bronnen, en verbindingen naar andere databanken. Hierdoor ontstaat diversiteit maar wordt er ook voor gezorgd dat het nagekeken kan worden.
  • Het verzamelen van gestructureerde gegevens. Het opleggen van een hoge mate van gestructureerde organisatie staat eenvoudig hergebruik van die gegevens door Wikimedia-projecten en derden toe, en stelt computers in staat deze informatie gemakkelijk te kunnen verwerken en “begrijpen”.
  • Ondersteuning voor Wikimedia wiki’s. Wikidata ondersteunt Wikipedia met makkelijker te te onderhouden informatiekaders en links naar andere talen, waardoor de werkdruk van het bewerken wordt verlaagd en de kwaliteit verhoogd. Aanpassingen in de ene taal zijn beschikbaar voor alle andere talen.
  • Iedereen op de wereld Iedereen kan Wikidata op allerlei manieren gebruiken door de API te gebruiken.

Zie ook: https://www.wikidata.org/wiki/Wikidata:Introduction/nl 

Meer leren over Wikidata? #

Bekijk eens de Wikidata Tours waar je interactieve tutorials vindt die speciaal voor nieuwe gebruikers zijn ontworpen.

Wikimedia Nederland organiseert regelmatig Wikidata workshops voor beginners en gevorderden. Neem een kijkje op onze webagenda om te kijken of er binnenkort een training plaatsvindt.

Gerelateerde artikelen  #

Wat is het nut van Wikidata? 

Wat is Creative Commons?