Wat is Creative Commons?

leestijd: 3 min 

Creative Commons is een organisatie die een systeem heeft bedacht waarmee makers makkelijk kunnen aangeven dat anderen hun werk (b.v. muziek, tekst, foto’s, illustraties) mogen gebruiken, delen en/of bewerken, onder bepaalde voorwaarden. Dit noemen we de Creative Commons licenties. 

Video over Creative Commons licenties (1.24 min)

Zes varianten Creative Commons licenties  #

Deze licenties zijn beschikbaar in zes verschillende varianten met verschillende voorwaarden, van vrij tot streng. Alleen de meest open licenties in het groene gedeelte va het schema hieronder, zijn bruikbaar op Wikipedia en gerelateerde websites (zoals Wikimedia Commons). 

het overzicht van de verschillende Creative Commons licenties met in het groen de licenties die geschikt zijn voor Wikipedia.
het overzicht van de verschillende Creative Commons licenties met in het groen de licenties die geschikt zijn voor Wikipedia.

Creative Commons licenties op Wikipedia  #

Op Wikipedia is alle inhoud vrije inhoud is die hergebruikt en bewerkt moet kunnen worden, ook voor commerciële doeleinden. Daarom ga je er, als je tekst toevoegt of wijzigt in een artikel, bij het opslaan van je wijzigingen automatisch mee akkoord dat jouw bijdrage vrijgegeven is met een Creative Commons Naamsvermelding Gelijkdelen 3.0 licentie

Gebruik is altijd gratis en onherroepelijk #

Bij al deze licenties geven makers toestemming  voor gratis (als in kosteloos) gebruik van hun werk. Daarnaast zijn de licenties onherroepelijk: als een werk eenmaal is vrijgegeven onder een Creative Commons licentie, dan is dit niet meer terug te draaien.

Creative Commons licenties = makkelijk hergebruiken  #

Als jij een foto, video of tekening maakt, ben jij daarvan de eigenaar. Je hebt ook automatisch auteursrecht over het werk. Dat betekent dat jij kan bepalen hoe jouw werk gebruikt wordt, en wie het mag gebruiken. Als een werk niet voorzien is van een CC- licentie, dan moet je apart toestemming vragen aan de maker of je het mag gebruiken. Dit maakt het (legaal) hergebruiken van creatief werk ingewikkeld. Als je een CC-licentie gebruikt, is het voor iedereen meteen duidelijk wat je met jouw werk mag doen. Dit maakt het hergebruik makkelijker, en komt zo creativiteit ten goede.

Meer informatie  #

www.creativecommons.nl 

Gerelateerde artikelen  #

Hoe zit het met auteursrecht op Wikipedia? 

Zijn er regels voor het toevoegen van foto’s aan Wikipedia?  

Zijn er basisregels op Wikipedia?