Hoe zit het met auteursrecht op Wikipedia?

Alle inhoud van Wikipedia is door iedereen ter wereld vrij te bewerken, delen en te gebruiken, onder bepaalde voorwaarden. Om dit in goede banen te leiden, houden Wikipedia en alle daaraan gelieerde websites (zoals Wikimedia Commons en Wikidata) strikte regels aan als het om auteursrechten gaat. 

Dit artikel legt in het kort uit hoe het zit op Wikipedia. Kijk voor de specifieke regels per platform bij de gerelateerde artikelen hieronder. 

Wikipedia: Creative Commons BY-SA 3.0  #

Als je een bijdrage doet aan Wikipedia, ga je er automatisch mee akkoord dat je deze bijdrage vrijgeeft onder een zgn. Creative Commons Naamsvermelding Gelijkdelen 3.0 licentie (CC-BY-SA 3.0). Dit is een gestandaardiseerde afspraak waarmee je aangeeft dat anderen jouw tekst mogen bewerken, delen en gebruiken. Voorwaarde is dan wel dat ze bij de tekst vermelden dat het van Wikipedia afkomstig is, en hun eigen tekst ook vrijgeven volgens dezelfde licentie. 

Als je op de knop ‘wijzigingen publiceren’ klikt als je een artikel op Wikipedia hebt bewerkt, zie je onderaan een verklaring staan waarmee je je de CC-BY-SA licentie aan je bijdrage toekent. Dit is onherroepelijk. 

de licentietekst waarmee je akkoord gaat als je een bewerking doet op Wikipedia
de licentietekst waarmee je akkoord gaat als je een bewerking doet op Wikipedia

Schrijf altijd in je eigen woorden  #

Om ervoor te zorgen dat jij met jouw bijdrage niet de auteursrechten van een andere auteur schendt, is het belangrijk dat je altijd in je eigen woorden schrijft. Neem nooit teksten van andere bronnen letterlijk over op Wikipedia.

Meer informatie  #

Wikipedia: Auteursrechten 

Gerelateerde artikelen  #

Zijn er regels voor het toevoegen van afbeeldingen aan Wikipedia?

Wat is Creative Commons?